Kullanıcı Adı
   

    Şifre
   

   

   Şifremi Unuttum?

Ips amitinus

Yaşar AKSU tarafından yazıldı
6 Aralık 2017 Çarşamba



                 

Ips amitinus (Eichhoff) 1871(Coleoptera: Curculionidae)



                      

Tanımı ve Biyolojisi:

Ips amitinus’un erginleri 3,5-4,5 mm uzunluğunda, vücutları silindirik ve parlak, belirgin noktalı, koyu kahverengi ve tüylüdür, elytra’nın her iki tarafında eziklik mevcuttur. Anten topuzunda kavis yoktur, hemen hemen düzdür. Larvalar beyaz, silindirik ve bacaksız olup başları kitinden yapılmıştır ve açık kahverengindedir. Erginlerin sağrısında 4’erden 8 adet diş bulunmaktadır. 3’uncü diş diğerlerine oranla büyük ve kalınlaşmıştır. Ağaca ilk önce erkek böcek gelerek bir çiftleşme odası açar ve dişilerle çiftleşmek için feromon salgılar. Kokuyu alan ve çiftleşmeye hazır olan dişi erginler yuvaya yönelirler. Erkek ergin çiftleşme odasına gelen 3-7 adet olmak üzere, genellikle 3-5 adet dişi ile çiftleşir. Ana yollar dalgalı ve düzensiz olup oduna teğet geçerler. Larva yolları diri oduna dokunmaz. Ips amitinus hava koşullarına ve yüksekliğe bağlı olmak üzere, yılda 2 döl (Generasyon) vermektedir. İlk uçuş Mayıs ayının ilk haftasından, Haziran ayının ilk haftasına kadar, ikinci generasyon Temmuz ayının ikinci haftası ile Ağustos ayında gerçekleşmektedir.

Zararı : Böceğin zararı nedeniyle ağacın taç kısmında bozulmalar göze çarpar. Ips amitinus, ölmek üzere olan veya genç ve zayıf düşmüş ağaçlarla, Ips typographus’un işgal ettiği ağaçlara giderek öldürür. Ips amitinus genellikle Ips typographus ile birlikte hareket eder, Ips typographus ağacın orta ve alt kısımlarında zarar yaparken, Ips amitinus genellikle ağacın üst kısımlarını tercih etmektedir. Ips amitinus, ferdi hareket etme kabiliyetine sahip olması nedeniyle, ladin sahalarımız için Ips typographus’tan sonra ikincil bir zararlı olarak kabul edilebilir. Kurak veya başka etmenler nedeniyle strese giren ağaçlar, potansiyel risk teşkil edebilir.

                     

Mücadelesi: Bu böceğin popülasyon düzeyini kontrol etmek için tuzak ağaçlarının kullanılması en doğru yoldur. Uzun vadede laboratuar şartlarında, biyolojik mücadele ajanları ile predatörler  üretilerek biyolojik mücadele yapılır. Ayrıca, bu kabuk böceğinin popülasyon artışı yapmasını önlemek için temiz bir işletmecilik yapılması, Nisan ile Ekim ayı içerisinde sahadaki devrik ve böceğin üreyebileceği kalın dallar ile ağaçların, böcek uçmadan önce sahadan uzaklaştırılması gerekmektedir.

                    


 
 
 

  © Bu site Özgür Bilgisayar tarafından hazırlanmış olup,Yaşar AKSU tarafından yönetilmektedir ve tüm telif hakları saklıdır.
Özgür Bilgisayar Çarşı Mah. Cumhuriyet Cad. No:28/D Merkez ARTVİN 0466 212 2460 / 0544 733 9874   

for design isomaster