Kullanıcı Adı
   

    Şifre
   

   

   Şifremi Unuttum?

Euproctis chrysorrhoea

Yaşar AKSU tarafından yazıldı
20 Nisan 2018 Cuma



Euproctis chrysorrhoea (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera: Lymanttridae) Altın
Kelebeğin Morfolojisi, Biyolojisi, Beslenme Özellikleri ve Mücadelesi
Üzerine bir Araştırma


Temel GÖKTÜRK*                              Yaşar AKSU**


*Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesi
**
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü

Giriş

Ormanlarda zararlı olan ve orman ekosistemini bozabilen bir çok böcek türü vardır. Bu türlerden biri de Euproctis chrysorrhoea  L. (Altın kelebek) dır. Bu tür, 1890 yılında Amerika’da, 19. yüzyılın başlarında Avrupa’da varlığını hissettirmeye başlamış, tarım ve ormanlık alanlarda önemli zararlara neden olmuştur. Dünyanın büyük bir kısmında ve Türkiye’de geniş bir alana yayılmış olan Euproctis chrysorrhoea  (L.) 3-4 yıllık periyotlarla salgınlar yapmaktadır.
            Yapraklarda zarar yapan böcekler içerisinde en önemli türlerden biri olarak gösterilen bu zararlı tür ile ilgili bir çok çalışmalar yürütülmüştür. Morfolojik, biyolojik, ekolojik çalışmaların yanısıra bu türün mücadelesine yönelik çalışmalar yapılarak zararlının kontrol altında tutulmasına çalışılmıştır.

               2000 yılında Yusufeli (Artvin)’deki 150 ha’lık bir sahada tırtılların tür ayırt etmeksizin ağaçların yapraklarıyla beslendikleri dikkati çekmiş ve bu alanda önemli hasarlara neden olan bu türün morfolojisi, biyolojisi, beslenme özellikleri ve mücadelesi incelemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır.

Yayın yeri: Göktürk,T.; Aksu,Y.;  Euproctis chrysorrhoea (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera: Lymanttridae) Altın kelebeğin morfolojisi, biyolojisi, beslenme özellikleri ve Mücadelesi üzerine bir araştırma. Orman ve Av dergisi yıl 2005, sayı:2, cilt:82, sayfa 16-21, Ankara

 
 
 

  © Bu site Özgür Bilgisayar tarafından hazırlanmış olup,Yaşar AKSU tarafından yönetilmektedir ve tüm telif hakları saklıdır.
Özgür Bilgisayar Çarşı Mah. Cumhuriyet Cad. No:28/D Merkez ARTVİN 0466 212 2460 / 0544 733 9874   

for design isomaster